Fun Fact Friday – Eerste Editie

Fun Fact Friday – Eerste Editie

Poeh! Nou! Dat waren me toch een paar heftige weken hè? We hebben echt alles om moeten gooien!

Maar het bizarre is… We hadden het kunnen weten… Eigenlijk hadden we het MOETEN weten. We hadden moeten weten dat het traject anders zou gaan verlopen dan we het alvorens hadden uitgetekend. Natuurlijk zou er een kink in onze kabel komen! U weet natuurlijk allemaal waar ik het over heb.

We kozen een vervloekt stuk.

‘Huh?’ hoor ik u denken… ‘Huh, Macbeth is toch een van de meest geprezen stukken in de theatergeschiedenis? Huh?’

Absoluut! Macbeth is tot op de dag van vandaag een van de meest gespeelde en meest geprezen toneelstukken aller tijden. Dat weet iedereen. Maar… Wat je misschien niet wist… Aan Macbeth kleeft ook een gevreesde mythe.

WELKOM BIJ FUN FACT FRIDAY!

Laat ik beginnen bij het begin. We gaan terug naar het zestiende-eeuwse Schotland. Koning James VI zat op de troon. Zijn moeder (Mary, Queen of Scots) werd in 1587 geëxecuteerd, en ik kan je vertellen dat was geen pretje. Ze werd onthoofd, maar bij de eerste slag miste de beul haar nek en raakte de bijl haar achterhoofd. Daarna moest hij nog twee keer slaan voor ze daadwerkelijk werd onthoofd. Toen pakte hij haar hoofd op, bleek ze een pruik op te hebben, hoofd rolde door de kamer… Kortom, echt vreselijk! En deze gebeurtenis zou de oorzaak zijn van James’ duistere fascinatie voor magie.

In 1589, toen James met zijn kersverse vrouw, Anne, vanuit Denemarken terug naar Schotland voer, kreeg hun schip te maken met hevige stormen op zee en ze verdronken bijna. Super heftig! James zei: ‘Dit is hekserij! Die heksen hebben die storm opgeroepen met hun vreselijke spreuken!’ Toen hij aankwam in Schotland startte hij een heksenjacht.

In 1603 werd onze vriend James ook koning van Engeland. Zijn onderdanen wisten van zijn demonische opvattingen en wilden natuurlijk in een goed blaadje komen. Christoper Marlowe schreef bijvoorbeeld ‘Doctor Faustus’ in 1604.

En toen… In 1606 volgde Shakespeare met Macbeth. Een stuk met directe verwijzingen naar James’ tegenslagen op zee. ‘Though his bark cannot be lost, Yet is shall be tempest-tost’. Shakespeare zou ook echt die vreemde heksenvrouwen grondig hebben onderzocht; hun gezangen in Macbeth, en ingrediënten als ‘fenny snake, eye of newt and toe of frog’ zijn ZEGGEN ZE echte spreuken.

Maar… Toen werden de heksen dus heel boos. Boos op Shakespeare omdat hij hun geheime spreuken had gepubliceerd. Dus vervloekten de heksen het stuk.

Volgens de legende was de eerste uitvoering van het stuk (rond 1606) een regelrechte ramp. Une catastrophe! De acteur die Lady Macbeth speelde (vrouwen mochten toen nog niet acteren, stom) stierf opeens uit het niets en Shakespeare moest zelf inspringen. Ook zijn er geruchten dat echte dolken werden gebruikt in plaats van rekwisieten wat uiteindelijk resulteerde in echt dode acteurs! Niet handig!

En dat zijn niet de enige verhalen hoor, oh nee… Door de eeuwen heen zijn producties geplaagd door ongelukken, waaronder acteurs die van het podium vallen, vallende podiumgewichten, mysterieuze sterfgevallen (echt mega veel van dit soort), noem het op!

Nou… Door deze hele geschiedenis kleeft er aan het woord ‘Macbeth’ nogal wat bloed. Daarom wordt deze naam nooit uitgesproken in een theater. ‘The Scottish Play’ is het geprefereerde alternatief. Alleen als het stuk gespeeld of gerepeteerd wordt mag je het M-woord uitspreken. En mocht het nou ooit een keer gebeuren dat het woord je toch ontglipt, kun je jezelf nog redden; verlaat het theater, draai drie keer rond, spuug op de grond, zeg ‘shit!’ of een ander scheldwoord en klop op de deur van het theater en dan hopen dat je nog binnen mag komen…

2 thoughts on “Fun Fact Friday – Eerste Editie

  1. Herma

    Wat een super super gave opzet van jullie. Veerkracht in deze tijd geeft karakter aan!
    En Hekserij……I love it🩸

  2. Miranda Weerkamp
    Miranda Weerkamp says:

    Geweldige tekst. Super leuk om te lezen en te begrijpen 💪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *