Fun Fact Friday – Zesde Editie

Fun Fact Friday – Zesde Editie

Daar zit je dan (op je bank, want je moet nog steeds zoveel mogelijk binnen blijven). Het moment dat je wist dat zou komen is eindelijk hier. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn? Natuurlijk niet. Niemand heeft zich hierop voor willen bereiden. Maar ergens wisten we ook dat dit niet eeuwig door kon blijven gaan. Het kan gewoonweg niet. Het is niet altijd feest. En daarom heet ik jullie, met pijn in het hart, welkom bij…

DE LAATSTE EDITIE VAN FUN FACT FRIDAY

Boehoe. Huilie huilie. En weer door, want er zijn hier en daar feitjes nog niet met het hongerige publiek gedeeld en dat is de missie. En omdat het de laatste Fun Fact Friday is, gaat deze editie volledig en alleen over… ONS! US! UNS! NOUS! NOSOTROS! 우리! (Oke, klein universeel feitje dan… Dit was het woord ‘ons’ in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Koreaans, maar dat wisten jullie natuurlijk allemaal al, jullie slimmeriken).

Ik neem jullie graag mee in de wereld van Daggers of the Mind, de film. Een project dat ons in de schoot werd geworpen, waar niemand precies van wist wat we ermee moesten, maar wat we uiteindelijk toch geadopteerd hebben omdat we er maar het beste van moesten maken, en omdat Maaike zo graag kinderen wil.

Het begon allemaal op 30 maart toen we een mail kregen van onze regisseur en kapitein Robin Coops waarin stond dat er een alternatief plan was voor de Middenproductie en dat we op de maandag daaropvolgend rustig van start gingen met een scriptlezing. Later die middag zat er een script in de mailbox van 43 pagina’s. ‘Wohohow zo veel?’ Ja. Keiveel. En ben je klaar voor het eerste feitje? Dat script van 43 pagina’s is uitgegroeid tot een draaiboek van 52 pagina’s en een shotlist met ongeveer 60 verschillende shots die door 10 mensen moesten worden uitgevoerd.

Er is een Dropbox aangemaakt om al het gefilmde en opgenomen materiaal in op te slaan, en die opslagteller staat op dit moment op 434.93 GB aan materiaal. En voor de leken onder ons… Dat is een HELE HOOP. En omdat die filmpjes allemaal enorme opslag vragen op onze telefoons (waarmee we alles filmen), bewaren we al het materiaal daar, en verwijderen we alles op onze telefoon. En dan hier een heeeeerlijk feitje. Tot 3 keer toe, was die map met materiaal opeens verdwenen van de Dropbox. Dat waren van die momenten dat je ‘zacht uitgedrukt’ dacht, oke, niet cool. Maar dan kwam alles toch weer goed. Al die stress en tranen voor niks.

En dan komt er nu een lijst aan verschillende feitjes die niet meer in een verhaal te gieten zijn, want ja. Ik ben geen Willem Shakespeare. Ben geen woordentovenaar, dus hier gewoon een opsomming. En als je dacht dat dat we alle lugubere feitjes wel gehad hadden de afgelopen weken, think again:

Tijdens dit project:

 • Zijn er om en nabij 6000 minuten aan Zoom-meetings gehouden. Dit komt neer op 100 uur aan Zoom-meetings. In 100 uur kan ik van mijn huis naar Orleans (Frankrijk) lopen. Om even een indicatie te geven.
 • Komen er per dag nog minimaal 4 uur aan zelfstudie/opnames/regelgedoe bij. Dus na een hele hoop rekenwerk (met mijn rekenmachine, want ja, ik ben qua rekenen blijven hangen in groep 7. Daar begonnen de staartdelingen. Toen zei ik ‘I’m Out’)… Komt het erop neer dat we in totaal MINSTENS 216 uur aan Daggers of the Mind, de film hebben gewerkt in ons vierde jaar. Dus als je dan een dagje hebt vertoefd in Orleans, kan je ook weer teruglopen. Om nogmaals even een indicatie te geven, want wie houdt er niet van indicaties.
 • Is zeker 85% van de betrokkenen bij dit project wel eens (of vaker) ’s avonds tot de conclusie gekomen dat er geen water of eten was genuttigd die bepaalde dag. Dit is absoluut niet gezond. Heb ik nagevraagd bij het RIVM.
 • Wordt er pas gedineerd vanaf een uur of 20:30. Dit is niet een puik plan, want zoals mijn oma op de Veluwe altijd zegt; dan verteert je eten niet meer en word je dik.
 • Is er volgens ieders inschatting gemiddeld 20 keer een overweging geweest om microfoon, laptop, interface en alle aansluitende apparatuur per ongeluk te laten vallen van bijvoorbeeld een hooggelegen balkon.
 • Zijn er talloze onbruikbare opnames geweest. Want meine Gute. Het zou je verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn om een opname te vernachelen. Opslag vol, je moeder belt je tijdens de opname waardoor je camera ermee ophoudt, je vergeet je microfoon in te prikken, het zoom geluid valt weg omdat schreeuwen door de audio niet wordt getolereerd, de buurman komt klagen omdat hij nachtdiensten werkt en alleen maar mensen ‘FEEST, FEEST, FEEST’ hoort roepen,
 • Is de term ‘bloed, zweet en tranen’ zeer letterlijk genomen. BLOED: Er zijn zeker 5 mensen geweest met verschillende ‘ongelukjes’ tijdens het filmen. Het letsel resulteert in blauwe plekken, papiersneetjes in vingers, gekneusde handen, bulten op hoofden, uitslag, stijve knieën, wintertenen, luizen en eczeem. (Dat laatste snappen alleen de oude mensen onder ons). ZWEET: hoef ik niet uit te leggen toch? Iedereen weet hoe het is om je woning 20 keer per dag volledig overhoop te halen en dan ’s nachts weer op te ruimen, zodat je je bed terug kan vinden. TRANEN: Er is een korte poll gehouden en er wordt gemiddeld per persoon 2 keer gehuild per week. Vaak ook zonder tranen, omdat we dus volledig vergeten om water te drinken.
 • Hebben zeker 6 mensen gefantaseerd over een huisdier nemen. Vooral kittens zijn populair. Maar natuurlijk blijft het gewoon bij fantas… Oh nee, Maaike heeft vanaf morgen daadwerkelijk een kitten in huis.
 • Kijkt Iris per dag twee keer dertig minuten gewoon voor zich uit. Gewoon staren. Productief? Nee. Doe er wat aan Iris.
 • Is Donna uitgelachen door al haar gezinsleden. Getekend voor het leven. Gewoon omdat ze haar werk probeerde te doen. Zielig.
 • Is Willemijn een nieuwe hobby gestart. Struuken duuken.
 • Zijn er 9 scripties geschreven. ‘HUH?! HOE DAN? Zijn jullie superknap en cool en bizar fantastisch ofzo??’ Ja. Dat antwoord is ja.

En daarmee sluit ik graag af. Want ja, het was zwaar. Het was knokken. Het was gaan tot je in een groot decrescendo kwam, en dan nog verder zakken. MAAR we hebben het toch potverdeurie wel gedaan. We hebben geleerd hoe we onze eigen licht- en geluidman zijn. We hebben geleerd dat de term ‘Dutch Angle’ helemaal niet over Nederland gaat, maar over Duitsland. Super raar. We hebben überhaupt geleerd wat een Dutch Angle is. We hebben geleerd dat we keiharde werkers zijn en nergens voor terugdeinzen.
Nou… Dat was het dan. Dit was de laatste Fun Fact Friday. Dus, nu sluit ik af met het laatste feitje. Wist je dat er per jaar gemiddeld 100 mensen stikken in een balpen?

Groetjes

One thought on “Fun Fact Friday – Zesde Editie

 1. Marco

  Tranen met tuiten…, hoe kom ik nu aan mijn meer of minder zinvolle en zinloze feitjes?? Feit (in elk geval één…) blijft, ik heb ervan genoten! Vast en zeker; tot laterrr in deze wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *