Fun Fact Friday – Vijfde Editie

Fun Fact Friday – Vijfde Editie

Er waren eens… Een jongen en een meisje. Lekker jong, lekker in het nu, en meeeega verliefd op elkaar. Maar de families van deze twee hadden echt knallende ruzie. Trouble in paradise dus. Ze spraken toch stiekem af, want ja, liefde gaat waar het niet gaan kan. Allebei mega gelukkig, en alles geheim, wat het voor tieners alleen nog maar spannender maakt. Dan opeens een mega misverstand, hoop gedoe, allebei dood, iedereen verdrietig. Einde.
Rara wat is dit? En ik hoor jullie al roepen… ‘ROMEO EN JULIA! Hahaha! Ik wist gewoon het antwoord al!!’ FOUT! FOUT! FOUT! …Nou ja, ook wel weer een beetje goed, maar voor de fun zeg ik… FOUT!

WELKOM BIJ ALWEER DE VIJFDE EDITIE VAN FUN FACT FRIDAY!

Na de vorige editie, speciaal in het thema van vakantie, zijn we weer aan de slag gegaan. Terug naar onze woonkamers, terug naar onze laptops, terug naar onze smartphones, terug naar de inhoud en de noeste arbeid. En zo kom ik op deze vrijdag ook weer met leuke feitjes.

Terug naar ons Romeo en Julia conflict. Jullie waren vast even van jullie sokken geblazen, maar ik zal het uitleggen. Het komt er eigenlijk op neer dat Shakespeare het boek ‘Steal Like an Artist’ heeft gelezen. Het verhaal van Romeo en Julia is namelijk nagenoeg hetzelfde als een oude Griekse tragedie, geschreven door Ovidius: Pyramus en Thisbe (of zoals de oude Grieken het zeggen, jullie welbekend: Πύραμος καὶ Θίσβη).

Een korte samenvatting… Pyramus is een mooie jongen. Thisbe is een mooi meisje. Ze zijn buren. Dan worden ze verliefd. Super leuk! Maar de papa’s hebben ruzie, dus mogen ze niet zoenen. Super stom… MAAR! Ze ontdekken een spleet in de muur die de huizen verbindt en zo kunnen ze toch een beetje kletsen. Op een dag zeggen ze: ‘En nu is het genoeg met dat gedoe!’ en besluiten een keer af te spreken op een plek waar ze niet door een muur hoeven te praten. Ze besluiten om elkaar te ontmoeten onder een boom bij de plaatselijke begraafplaats. Lijkt mij persoonlijk niet de meest gezellige plek voor een kusje, maar ach… Ze waren jong, wat wisten zij ervan.

Thisbe heeft haar zaakjes goed in orde, is een lekkere stipte tiener dus is gewoon precies op tijd bij de boom. Dan opeens, uit het niets, een gevaarlijke leeuwin die net een hertje of een ander dier had geslacht. Bek helemaal onder het bloed, dus Thisbe schrikt zich natuurlijk een hoedje! Die denkt: wegwezen, dus ze rent de dichtstbijzijnde grot in. Maar oh, oh, oh, wat onhandig, ze laat haar rode sjaal vallen. Best een duur sjaaltje, maar ja Thisbe denkt: doei, doei. Ik moet die grot in.

Ondertussen komt Pyramus, de mooie jongen, net 5 minuten te laat aan bij de boom. Schrikt zich een ongeluk, want er staat daar een leeuwin met een volledig bebloede bek, te stoeien met een rode sjaal. En niet zomaar een rode sjaal, het is de rode sjaal van z’n date! En natuurlijk denkt ieder gezond mens dan: oh god, m’n date is opgegeten. Nou, Pyramus dus ook. Hij pakt een dolk en steekt die zo in z’n zij. Bloed aan alle kanten. Dood.

Thisbe, een beetje bijgekomen van de schrik (want het is nogal wat, zo’n leeuw) komt de grot weer uit. Ze loopt terug naar de boom en daar ziet ze Pyramus dood op de grond. Verdriet alom. Ze pakt zijn dolk (nog warm van het bloed) en steekt die in haar eigen lijf.
Allebei dood. Einde.
Nou, dat verhaal lijkt toch verdacht veel op Romeo en Julia? Twee gelukkige, verliefde mensen. Papa’s hebben ruzie. Kleine bump in the road. Inschattingsfout. Allebei dood. Einde. Twee druppels water.

Zo zie je maar dat verhalen gewoon worden gerecycled en in een nieuw jasje worden gestoken. Shakespeare bewerkte verhalen die waren geschreven in het jaar voor Christus. En nu worden de verhalen van Shakespeare weer opnieuw gebruikt! Films waar je het misschien niet van had verwacht, zijn geïnspireerd op werken van Shakespeare. Ik zal beginnen met een misschien voor de hand liggende… The Lion King. ‘Wat zeg je nou? The Lion King?’ Ja. The Lion King. Simba, super schattig leeuwtje, heeft een lieve, wijze en geliefde vader. De koning. Alleen heeft Simba ook een nare oom die niet echt chill is. Scar vermoordt de koning. Scar wordt de nieuwe koning. Zelfs kleine details zijn hetzelfde! Beide vermoorde vaders komen bijvoorbeeld als geestverschijning nog even terug om raad te geven. Het enige verschil is dat Disney niet kan eindigen met een dode held en dat er een stokstaartje en een everzwijn de hoela dansen. Dat zat namelijk niet in de originele Hamlet.

Maar zoals ik al zei, dat was de voor de hand liggende film. Dan komt nu het echte coole feitje! Herinneren jullie je de film ‘She’s the Man’? Met Amanda Bynes en vooral met Channing Tatum? Amanda Bynes verkleedt zich als haar tweelingbroer en wordt een goeie voetballer. En vooral zit Channing Tatum ook in de film. Nou, je voelt hem al aankomen, maaarr… DIT IS DUS OOK EEN SHAKESPEARE-STORY! Wel een iets minder bekende, dat geef ik toe, maar het is er dus wel één! The Twelfth Night. Zoek maar eens op, ik kan wel alles blijven voorschotelen maar jullie mogen ook zelf weleens een beetje op onderzoek uit gaan. Is leuk, en goed voor je.

En misschien een leuk idee, mocht er animo voor zijn, er zou een Fun Fact Friday Quiz Night georganiseerd kunnen worden! Geïnteresseerden kunnen reageren op dit bericht, en als er genoeg animo is zullen we kijken of we dit kunnen organiseren! We horen het graag!

Nou dat was het wel weer. Ik vraag me af wanneer de feitjes op zijn…

5 thoughts on “Fun Fact Friday – Vijfde Editie

 1. Géke

  En weer genoten van je feitjes. Ja, leuk die quiz. x

 2. Miranda Weerkamp
  Miranda Weerkamp says:

  Was weer genieten 👍
  Leuk zo’n quiz maar lukt mij niet op de vrijdagavond. Veel plezier en succes 🍀

 3. Laura

  Ja, leuk een quiz!

 4. Marco

  Wat een juweeltje weer, echt een paar keer hardop gelachen tijdens het lezen. En ja leuk, zo’n quiz. Met een feitelijk deuntje erbij?? 😉

 5. Wim

  altijd in voor een quiz. als het maar niet teveel over films gaat… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *