Fun Fact Friday – Tweede Editie

Fun Fact Friday – Tweede Editie

Dames en heren, jongens en meisjes, ‘you cool cats and kittens’… Het moment waar je al dagen naar uitkijkt is aangebroken! Het is vrijdag. En natuurlijk ben je blij dat het weer weekend is, maar ook omdat het weer tijd is voor…

FUN FACT FRIDAY!!!

Ik ben weer in de geschiedenisboeken gedoken en heb weer een lekker feitje voor jullie in petto. Komt ie!

Macbeth. Het befaamde, welbekende stuk. Korte (iets langer uitgevallen) samenvatting voor de leken:

Generaal Macbeth en zijn buddy Banquo verslaan na een mega lange dag vechten de vijand. Super blij en moe wandelen ze terug naar huis. Opeens uit het niets, hoppa, drie heksen langs de weg. ‘Ho! Stop eens even!’ zeggen de heksen. ‘Wij doen nu voorspellingen, en jullie gaan zitten en luisteren.’ De heksen zeggen dat Macbeth ooit koning zal worden van Schotland. En dat is niet alles! Ze zeggen ook dat Banquo’s kinderen ooit bij the royal family zullen horen. 

Nou, superleuk om te horen natuurlijk. Leuk vooruitzicht. Dus, Macbeth komt thuis, zegt tegen z’n vrouw ‘Hee lieverd, wat ik nou toch gehoord heb. Ik word ooit op een dag koning!’. Lady Macbeth is natuurlijk blij, maar ze zegt ook ‘Ja, hoor eens. We gaan niet zitten wachten op dat moment. Jij komt van je luie kont en je pakt die kroon nu gewoon.’ Macbeth is een beetje bang voor zijn vrouw, want zij heeft eigenlijk de broek aan in huis, dus nodigt hij de huidige koning (Duncan) uit voor een feestje. Super veel drinken en eten, dus de koning gaat met z’n bewakers dronken naar bed.

Macbeth vermoordt koning Duncan in z’n slaap en raakt natuurlijk in paniek. Het is ook niet niks om iemand neer te steken. Lady Macbeth zegt dat hij niet moet zeuren en dat ze door moeten met het plan. Lady Macbeth legt de dolken bij de slapende en dronken wachters, en krijgt zo een beetje bloed aan haar handen. Koning Duncan wordt gevonden door Macduff (hij komt later nog aan bod) en na een hoop heisa en nog een paar vermoorde wachters wordt Macbeth koning. 

En nu komt het! Macbeth zit op de troon, feest! Maaaar, Macbeth is super bang dat iemand zijn kroon gaat stelen. Banquo bijvoorbeeld! Omdat de heksen in het begin zeiden dat zijn kinderen ooit koningen zouden worden, stuurt Macbeth een stelletje moordenaars om Banquo en zijn zoontje te vermoorden. Banquo wordt vermoord, maar z’n zoontje is supersnel en kan vluchten. Macbeth is helemaal paranoia geworden van alle toestanden en gaat weer naar de heksen. Die zeggen; ‘Joh, Macbeth… Rustig aan. Je zult niet verslagen worden door iemand die uit een vrouw gebaard is. Je bent gewoon veilig, tenzij er een bos een berg op komt wandelen. Oh, wel oppassen voor Macduff trouwens!’

Macbeth moordt de hele familie van Macduff uit als hij even een ommetje maakt, komt thuis en hoort dat Lady Macbeth zelfmoord heeft gepleegd omdat ze dat bloed maar niet van d’r handen kreeg. Wel heftig hè? En daar stopt de ellende niet. Er komt namelijk een leger de berg oplopen richting Macbeth z’n kasteel met schilden gemaakt van hout uit dat nare bos van die heksen. Paniek! En ondertussen hoort Macduff dat Macbeth zijn hele familie had uitgemoord. Macduff was dus super boos en zei tegen Macbeth ‘Ik pak je!’. Macbeth was helemaal niet bang voor Macduff want de heksen hadden gezegd dat geen man, door een vrouw gebaard, hem kon verslaan. ‘Nou, dan heb ik een verrassing voor jou!’ zei Macduff ‘want ik ben namelijk geboren door een keizersnee!’. Macduff onthoofdt Macbeth. 

EINDE

Nou, is me dat even een bijzonder verhaal. En dan komt nu de ‘Fun Fact’ waar jullie allemaal naar zitten te snakken… Macbeth is geïnspireerd op een man die echt heeft bestaan! WOOOW! Maar ik kan je wel zeggen… Shakespeare heeft het leven van de man wel echt gedramatiseerd voor het stuk. Want ja, hij had een woelig leven, maar er is geen bewijs van heksen met profetieën over lopende bossen, koningskinderen en andere toverspreuken.

Macbeth heette eigenlijk ‘Mac Bethad mac Findlaích’ en werd ook wel the Red King genoemd. Mac Bethad was van 1040 tot 1057 de koning van een klein deel van hedendaags Schotland. 

Voordat hij koning van Schotland werd was hij al Mormaer van Moray; een soort autonoom leiderschap over de streek Moray. Hoe hij in deze positie is gekomen, daar verschillen de meningen over, maar het was in ieder geval op een shady manier. De meesten zeggen dat hij zijn voorganger heeft vermoordt en toen met de weduwe in het huwelijksbootje stapte. De vrouw die wij in ons verhaal kennen als ‘Lady Macbeth’. Jaja! Ook Lady Macbeth heeft bestaan. Alleen heette ze toen niet Lady maar Gruoch. Niet echt charmant. Je zult zien als je deze naam daadwerkelijk probeert uit te spreken dat het lijkt alsof je het kwaken van een kikker nadoet. 

Maar hoe werd Mac Bethad toch koning vragen jullie je misschien af… Nou, koning Duncan heeft ook echt bestaan alleen werd hij niet dramatisch door Macbeth vermoord in zijn slaap zoals Shakespeare vertelt. Ze hadden gewoon een soort klein oorlogje met z’n tweeën, het leger van Macbeth versloeg Duncan, Duncan stierf en toen werd Mac Bethad koning. Ging dus eigenlijk gewoon heel makkelijk. Sterker nog, Macbeth heeft gewoon 17 jaar op de troon gezeten en volgens oude documenten waren dit ontzettend vredige, gelukkige en mooie jaren voor het koninkrijk. 

Maar natuurlijk komt aan alles een eind. Er kwam een oorlog met Engeland. Macbeth hield zich een heel tijdje staande maar uiteindelijk kwam hij toch om het leven in een bloederige en gewelddadige battle met koning Malcolm III. De stiefzoon van Macbeth, Lulach, kwam nog even op de troon, maar was nog geen half jaar bezig met regeren toen hij werd vermoord door Malcolm III. 

Maar dat was het eigenlijk wel. Tot daar het verhaal van Mac Bethad. 

Tot volgende week!


9 thoughts on “Fun Fact Friday – Tweede Editie

 1. Herma

  Lotte Heerlijk. Ik snap voor het eerst het hele verhaal en volgens Berend moet je bij het jeugdjournaal gaan werken. 💋

  1. Marco

   Kan ik de klok alvast vooruit draaien naar vrijdag de 24e????

 2. Géke

  Ik begin een soort verslaving te ontwikkelen voor de verhalen van Fun Fact Friday!

 3. Miranda

  Genoten 😍

 4. Ageeth Reitsma
  Ageeth Reitsma says:

  Lotte, geweldig om te lezen. Ik blijf het volgen!

 5. М ы д а р и м В а м л o т e p e й н ы й б и л е т ! П е р е х о д и т е и з а б е р и т е : www.tinyurl.com/vadyrarE JUYGTD1360387JUYEGRT
  М ы д а р и м В а м л o т e p e й н ы й б и л е т ! П е р е х о д и т е и з а б е р и т е : www.tinyurl.com/vadyrarE JUYGTD1360387JUYEGRT says:

  М ы д а р и м В а м л o т e p e й н ы й б и л е т ! П е р е х о д и т е и з а б е р и т е : http://www.tinyurl.com/vadyrarE JUYEGRT1360387JUYEGRT

 6. nem447924flebno
  nem447924flebno says:

  mps447924ngkyt Boatbcw zEDy uhhBiQF

 7. nym447924krya
  nym447924krya says:

  mes447924uttjr L4kxRf5 1FV8 I27NjSD

 8. Oramn

  Hi, this is Jeniffer. I am sending you my intimate photos as I promised. https://tinyurl.com/y37txlv9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *