Fun Fact Friday – Derde Editie

Fun Fact Friday – Derde Editie

Romeo en Julia, Macbeth, Hamlet, Richard de zoveelste en de zoveelste en de zoveelste, Othello… En dat is maar een minuscule greep uit het oeuvre van de not so living legend. William Shakespeare. Maar wie was deze man? Nou, daar gaan we achter komen! Want……

Het is weer tijd voor FUN FACT FRIDAY!

Jawel dames en heren. Het is alweer vrijdag. Goh, wat gaat de tijd snel hè?

Nou, dat dacht Shakespeare vast ook, want de beste man werd maar 52. (Jaja, voor je het wist kwam ik al met het eerste feitje om de hoek.) William Shakespeare (of Shakspere, of Shaksper, niemand weet dat helemaal zeker) werd in april 1564 geboren in Stratford-upon-Avon, een klein marktplaatsje in Engeland. Zijn vader was handelaar en wethouder en zijn moeder zat waarschijnlijk gewoon thuis en deed de was want zo ging dat in die tijd. Ze kwam wel uit een adellijke familie dus misschien had ze wel wat geld meegenomen en verstopt in een sok om in haar vrije tijd lekker te gaan shoppen. De vader van William heeft trouwens nog wel een fun fact aan z’n broek hangen! Hij is vervolgd voor criminele acties en is hierdoor zijn positie als wethouder kwijtgeraakt. Heftig! Nou, zo stoer bleek hij ook weer niet… Hij werd namelijk vervolgd voor deelname aan het kopen van een bolletje wol op de zwarte markt. Maar goed, terug naar onze William.

Toen Will 7 was ging hij voor het eerst naar school. Kinderen van wethouders mochten in die tijd gratis naar school, dus rugzakje om, houten broodtrommel mee en hop, in de schoolbanken. De Stratford Grammar School was gevestigd in het centrum van Stratford en het onderwijs richtte zich voornamelijk op Latijnse grammatica en het vertalen van mega oude werken van klassieke schrijvers. Klinkt saai, maar gelukkig was William echt een buitenmens dus zijn vrije tijd vulde hij met lekker rennen en klauteren in bomen, zoals elke plattelandsjongen zou doen. Toen hij 14 was zei hij ‘nou, nu snap ik dat Latijn allemaal wel’ en stopte met school.

Nou, en nu komt er een stukje wat ik persoonlijk echt een goudmijntje vind. William, weg van school, 18 jaar, trouwt lekker rebels met een vrouw van 8 jaar ouder! En niet zomaar een vrouw. Hij trouwt met, jawel, Anne Hathaway! En nu hoor ik jullie schreeuwen ‘Huh?! Anne Hathaway? Die van The Devil Wears Miserabele Princess Diaries?! HUH?!’. Nee, ik snap de verwarring maar nee. Toevallig gewoon een andere 400 jaar oudere Anne Hathaway. Het huwelijk was waarschijnlijk wel een ‘moetje’, want heeeel onverwacht werd 6 maanden na het huwelijk hun eerste kindje Susanna geboren (terwijl een zwangerschap toch vaak 9 maanden duurt). Na Susanna kreeg ons koppel nog 2 kinderen, een tweeling. Judith en (nu komt het) Hamnet. En nee dat is geen spelfout, de zoon van Shakespeare heette Hamnet. Wel treurig want hij werd maar 11 jaar oud, maar dat is toch een heerlijke fun fact?

Na de geboorte van de tweeling verdwijnt Will even totaal van het spreekwoordelijke toneel. Een periode van 7 jaar waar niemand iets van weet. Misschien heeft hij een reis gemaakt, misschien heeft hij een 7-jarige cursus breien gevolgd, misschien heeft hij in een gat in de grond gezeten… Niemand weet het. Maar hij heeft natuurlijk ook recht op z’n eigen geheimpjes, dus ben ook niet dieper gaan graven. (Ben wel gaan graven natuurlijk, omdat ik dacht dat ik misschien wel iets kon vinden dat historici jarenlang niet konden, maar lukte niet).
Nou toen kwam natuurlijk die hele tijd van super veel schrijven, en fame en geld en alles erop en eraan in Londen. Weten we natuurlijk allemaal. Hij was gewoon mega goed en bekend en gewild. Hij had een bohemian-stijl gouden oorbel in zijn linkeroor (zie foto). Hij bedacht 3000 woorden voor de Engelse taal. Maar dat zijn niet de facts waar jullie op zitten te wachten natuurlijk. Ik zal nog even met wat cijfers gooien omdat statistieken nu eenmaal goed werken…

William Shakespeare schreef in totaal:

 • 154 sonnetten
 • heel veel hele lange gedichten
 • 10 tragedies
 • 12 komedies
 • 12 historische stukken
 • 5 romances
 • Al die kladblaadjes die in de prullenbak zijn gegaan voorafgaand aan de meesterwerken

Nou, een hele hoop roem, geluk en vooral voorspoed. Saahaai! Wat we natuurlijk allemaal willen weten, hoe kwam hij aan zijn einde? Nou, anticlimax… Dat weten we niet. Ik had graag weer een bloederig verhaal verteld of een spannende executie omschreven, maar nee niks van dat. Hij was gewoon opeens dood, op 23 april 1616. Een schrijversmaatje van hem heeft ooit iets gezegd over een uit de hand gelopen zuip-avond, maar die man is niet te vertrouwen volgens bronnen. Hoewel onze vriendin Anne Hathaway toch wel een stukje ouder was dan William, heeft ze hem nog overleefd. Toen zij uiteindelijk stierf zijn ze samen begraven in the Holy Trinity Chruch in Stratford-upon-Avon. Gezellig.

Poeh… Nou, dat was het weer. Ajuus!

6 thoughts on “Fun Fact Friday – Derde Editie

 1. Marco

  Poeh, en dat allemaal in die tijd…? Euh, weet je zeker dat de zwangerschappen destijds ook al 9 maanden duurden?? 😉

  Loved it, again…
  xxxx

 2. Miranda Weerkamp
  Miranda Weerkamp says:

  Was weer grandioos om te lezen. Top gedaan 😘

 3. Marijke Peeze
  Marijke Peeze says:

  Leuk en mooi geschreven. Top!

 4. Maurien

  Spannend hoor

 5. Marc Tiellemans
  Marc Tiellemans says:

  Weer flink verrijkt met feiten en kennis.
  Goed voor de zaterdagavond. Mooi Lotte. Hoop dat het snel weer vrijdag is.

 6. Hanneke

  Echt leuke verhalen Lotte! Je weet vast dat Shakespeare King Lear in quarantaine geschreven heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *